2/25/2015

Bcnegra 2015

Dashiell Hammet:
 el naixement de la novel·la negra

BIBLIOTECA LA BÒBILA
Pl. de la Bòbila, 1.
L'Hospitalet de Llobregat



Amb motiu de la celebració del festival de Bcnegra 2015, i fins al 27 de febrer, la biblioteca La Bòbila ha organitzat una exposició bibliogràfica del seu fons de novel·la negra. Per altres motius, havia contactat amb el seu director, Jordi Canal, i volia aprofitar l'avinentesa per fer-hi una visita.
Va ser un plaer  descobrir les curiositats de l'exposició —com ara la publicació, única en l'ordre correcte, per La Cua de Palla d'un relat de l'autor dividit en dues parts— de la veu del seu organitzador.
                                __________________________
Dashiell Hammet no va ser un autor gaire prolífic quant a novel·les, però sí que ho va ser escrivint relats. Entre les obres editades en català, hi trobem:

- Una dona en la foscor.
- 106.000 dòlars, diner de sang.
- El falcó maltès.
- Collita roja.
- L'home que va matar Dan Odams.
- Mort al carrer Pine.
- Aprenent d'assassí.
- La clau de vidre.
- L'home flac.
- Quan la sort està de part teva.
- La ferradura d'or; el noi sense nom.
_______________________________________

En Jordi Canal, l'amabilitat en persona, em va explicar com va començar aquest fons bibliogràfic negre i policíac des de l'any 1999 i durant 30 minuts i escaig vaig gaudir de tots els seus comentaris. Em vaig endinsar en le polar francès i il giallo italià per acabar reflexionant tots dos, si no caldria inventar un mot en català que englobés la novel·la negra i policíaca. "Podríem dir una cua"—deia fent broma mentre jo descobria el llibre que va escriure La Cua de Palla, retrat en groc i negrejuntament amb Àlex Martín Escribà. Vam acabar parlant del gran nombre de festivals que enguany se celebren. Aviat coincidiran dos de nous, el dia 1 de maig: El vi fa sang i Pirineus Negres.