10/31/2017

Instint de supervivència, de Ramona Solé

270 pàgines


“La Raquel vol aconseguir els diners de la família del Francesc, que fa temps se li van escapar, i torna a la seva vida enamorant-lo, i a la casa familiar, infiltrant un talp que tingui cura de la seva mare, la Maria, per descobrir quin secret amaguen que els permet viure a un ritme ple de luxes. Però la Maria no és la vella desvalguda que la Raquel creu, i accepta el repte amb ganes de venjança.”
                                                                  *De la sinopsi.

Instint de supervivència no és un thriller, és una novel·la de ritme pausat on podrem contrastar una mateixa situació des dels diferents punts de vista dels seus personatges principals. Amb un primer capítol potent, coneixerem la protagonista, Sofia, una mare sense recursos econòmics que s’hi veurà abocada a prendre algunes decisions desafortunades; una d’elles resistir ser manipulada des de diferents fronts.

 
De la solapa del llibre: “Ramona Solé. Gestiona el bloc literari Tumateix Llibres. També col·labora fent ressenyes en diversos mitjans de comunicació, com Lleida TV, i és l’organitzadora del festival de novel·la criminal Les Borges Negres, juntament amb l’Ajuntament de Les Borges Blanques. Va debutar el 2016 amb la seva primera novel·la, Quaderns (Llibres del Delicte) amb la qual va ser nominada a millor novel·la debutant al Festival Morella Negra com la trufa, i ha publicat relats a reculls com Quedem al Zurich (2015), Inèdits n. 9 (2016) i Bestiari (2017), a més d’haver coordinat el recull de relats Assassins de Ponent (Llibres del Delicte, 2016), on també és autora d’un dels relats.”

L'autora, en una darrera reflexió en l'apartat dels agraïments, agraeix als manipuladors que s'han creuat pel seu camí per ser una de les inspiracions d'aquest llibre. Així és, vivim envoltats de manipuladors: el poder econòmic manipula el poder polític, els mitjans de comunicació i la publicitat. En aquest cas, Ramona Solé ens proposa un altre tipus de manipulació, més propera.
La figura del manipulador actua minant l’autoestima de la víctima, anul·lant la seva iniciativa i sobreposant els seus interessos. L’objectiu és que la persona escollida, per a ser utilitzada, actuï com si fos un titella i respongui mecànicament a cada estrebada de fil. La víctima sol ser una persona vulnerable, perquè no té un grup de referència sigui familiar o d’amistat, no té recursos per a fer front als xantatges emocionals i fins i tot pot sentir por vers les amenaces. Llavors la persona vulnerable passa a ser vulnerada. Aquesta darrera apreciació ens avisa que tots, en unes determinades circumstàncies de vulnerabilitat  i davant de males intencions, hi podem caure. En el cas que la víctima se’n surti, sense cap ajuda extra, estarem parlant d’una persona resilient. Què farà la Sofia?

Vint-i-cinquè títol de l’editorial Llibres del Delicte, que amplia el seu catàleg amb propostes no tan criminals i on les emocions tenen més importància.