11/20/2017

Seràs un dels nostres, d'Ariadna Herreno

284 pàgines

Seràs un dels nostres, d’Ariadna Herrero, és una novel·la que ens aproparà al món desconegut de les sectes. En les seves pàgines, s’entreveu la gran tasca de documentació de l’autora. Cada personatge, cada situació estan pensats per abordar d’una manera polièdrica la força destructiva que s’hi exerceix i els recursos que s’empren. L’obra confereix una vida paral·lela on ens cabussarem junt amb els protagonistes; des del guru, de perfil patològic narcisista, fins a les víctimes.



Vaig tenir la sort de poder compartir la taula “Atrapats en una secta” amb l’autora i amb el periodista expert en el tema, Pepe Rodríguez, en la segona edició del Festival de literatura i cinema negre Vilassar de Noir, el passat dia 10 de novembre. S’hi va incidir en el fet que, generalment (important matís), les sectes no capten activament les víctimes, sinó que  són aquestes les que, d’una manera enganyosa, cauen en la teranyina. Qualsevol en unes determinades circumstàncies —normalment persones que passen per un període de dol, per una ruptura familiar, divorci o una pèrdua de feina, en definitiva una inestabilitat emocional—, pot veure’s atret per les promeses de benestar o de bonhomia d’una comunitat espiritual. Tothom, cadascú en una situació diferent,  pot caure-hi davant de les múltiples propostes curatives d’ànimes i de redempció del món global, que es presenta d’una manera apocalíptica. Però, lluny d'això, les sectes destructives persegueixen uns objectius econòmics o d’explotació sexual o laboral.

*De la solapa del llibre: "Ariadna Herrero és llicenciada en Filologia Catalana i en Filologia Hispànica. Va cursar un postgrau en Procesos Editorials i ha realitzat diversos cursos de novel·la, conte i microrelat. L'any 2008 va ser la guanyadora de la vuitena edició del Premi de Teatre La Carrova amb l'obra Semblava una persona com qualsevol altra (Edicions Cossetània, 2006). El 2016 va quedar finalista en el concurs de contes de la revista Núvol amb el relat Embruixada. El seu relat L'engany va ser un dels guanyadors del Certamen Literari Cryptshow Festival i es va publicar dins del recull Estats alterats de la ment (Males Herbes, 2017). Amb el nanorelat Batecs mecànics va guanyar el premi Menció Especial del jurat en el III Concurs de microrelats fantàstics "La masmora de l'androide". 


Herrero, amb hàbil imaginació, ens sotmet a una secta fictícia: els naturites, que combina tots els trets més representatius que s’hi couen. Molts ens recordaran alguns de sectes de gran renom. El llibre està molt ben escrit, té molt bon ritme i funciona a la perfecció. Entre mantres, invocacions a la Deessa mare, viatges astrals, revelacions, confidents i celebracions orgíaques, l’autora aporta a la novel·la negra un tema gens habitual. Per l’estil de la narració, l’ambientació i l’edat dels personatges, aquest exercici literari pot ser molt adequat com a lectura als instituts. I és que els bons llibres els poden llegir tothom.