2/15/2018

Contes per a les nits de lluna plena, d’Anna Maria Villalonga

111 pàgines

Suggerent títol que recull 23 contes escrits per Anna Maria Villalonga al llarg dels anys i dels quals ara en podem gaudir plegats. El llibre està dividit en dues parts. La primera consta d’un pròleg i 13 relats i la segona dels 10 restants.



És d’un interès especial el pròleg generós amb què l’autora ens presenta el llibre i ens explica què hi tenen en comú i què ha significat per a ella la compilació de tots ells. Puc imaginar-me la satisfacció de veure’ls aplegats, quan d’inici eren escrits espontàniament, deslliurats de cap encàrrec. Quan un els llegeix s’imagina l’autora en l’exercici íntim d’escriure.

A la primera part trobarem contes amb un rere fons negre, amb força crítica social. En destaca la figura del loser, que hi és molt present, no només en aquest llibre sinó al llarg de la trajectòria literària de Villalonga. En les dues novel·les negres La dona de gris (podeu llegir-ne la ressenya aquí) i El somriure de Darwin (i aquí), podem trobar diferents maneres de representar el personatge del perdedor. En el primer, com un antiheroi més amagat, i en la segona ben evident i alhora invisible. Tots dos, però, viuen al marge de la societat. En aquest recull es pot evidenciar aquesta fascinació de l’autora. Val a dir, que algun depravat ens farà somriure.

Els contes de la segona part respiren ironia, entremaliadura. Humor negre a dojo. L’autora enfronta els personatges més convencionals de la literatura de terror: els homes llop, els vampirs, els dimonis, les bruixes, els assassins, la mort, els fantasmes amb alguns elements de la societat post-moderna. No cal dir que el lector s’ho passarà igual de bé llegint aquest exercici que ella practicant-lo.


Fotografia @Alexandra Cuadrat


S’ha d’incidir en la curosa edició del llibre. Tant la coberta, el gramatge i el gruix del paper, com les il·lustracions delicades i minimalistes de l’interior vesteixen el conjunt. Però a més a més, el llibre té un valor afegit. L’edició inclou l’àudio-llibre enregistrat per EnVeuAlta. Un excel·lent treball professional amb les veus de Maribel Gutiérrez i Miquel Llobera.

L’element que comparteixen tots els relats és l’ambientació. Des del títol, Contes per a les nits de lluna plena (prou explícit) fins als efectes ambientals i la música amb què s’acompanya la lectura enregistrada.
L'autora se serveix de tots els termes possibles per suggestionar el lector. Els assistents a la passada presentació del llibre (al barri de Sants, a la nova i del tot recomanable llibreria La inexplicable), ho vam poder comprovar, no només perquè l’acte va tenir lloc en un recinte que recordava una catacumba, sinó perquè em vaig atrevir a extreure'ls en un exercici que va anomenar la traductora Maria Llopis com “passat pel colador”. Va ser un joc que ens va permetre riure.

Us el deixo penjat aquí per a qui el vulgui escoltar.